Led 15 2017

Farní charita Neratovice

Publikoval 21.50 v Akce,Sbírky

Část výtěžku letošní Tříkrálové sbírky, která nám zůstává na záměry kbelské farnosti, bude určena na kompenzační pomůcky pro Farní charitu Neratovice.
Farní charita Neratovice je nestátní zdravotnické zařízení, které již od r. 1991 poskytuje zdravotní a sociální služby v rodinách klientů. Provozuje pobočky v 15 obcích, včetně Kbel. Péči zajišťuje 28 zdravotních sester s praxí u lůžka a 30 pečovatelek.
Charita poskytuje domácí zdravotní péči, sociální terénní pečovatelskou službu, osobní asistenci, odlehčovací služby, sociálně aktivizační služby a provozuje denní stacionáře. Jejími klienty jsou lidé, kterým tuto péči předepsal ošetřující lékař, lidé, kteří již nezvládají plně zabezpečit chod své domácnosti, a dále rodiny, které se starají o seniory nebo zdravotně postižené. Klientem může být kdokoliv bez omezení věku, zdravotního stavu, sociálního postavení nebo vyznání.
Zdravotní ošetřovatelská péče je poskytována podle indikace praktického či ošetřujícího lékaře. Odbornou zdravotní péči a péči o klienty v terminálním stádiu vykonávají registrované zdravotní sestry s praxí u lůžka. Péče je hrazena zdravotní pojišťovnou.
Posláním terénní sociální služby je zabezpečit uživatelům praktickou pomoc pro setrvání v přirozeném prostředí. Služba je určena všem lidem, kteří si v důsledku nemoci, postižení či stáří nemohou sami zabezpečit plnohodnotný život, a přesto chtějí nadále setrvat ve svém domácím prostředí. Zahrnuje např. donášku obědů, pomoc s nákupy a pochůzkami, úklid domácnosti, praní, žehlení, pomoc s osobní hygienou. Péči si klient hradí sám.
Terénní odlehčovací služba pomáhá pečující rodině formou krátkodobé péče o nemocného či seniora. Tím umožňuje pečujícím osobám odpočinek, vyřízení nezbytných záležitostí mimo domov, popř. pomoc s úkony, které jsou pro ně příliš náročné. Uživatelům je poskytnuta také podpora a lidská blízkost.
Charita provozuje také dva denní stacionáře pro seniory, v Odolena Vodě a Obříství. Denní stacionář je určen rodinám, které se chtějí o seniora vyžadujícího péči samy starat, ale nemohou mu péči zajistit celodenně. Pro klienty jsou navíc připravovány různé aktivity s cílem zlepšit jejich psychický i fyzický stav.
Sociálně aktivizační služby jsou ambulantní, popř. terénní služby poskytované seniorům nebo osobám s postižením ohroženým sociálním vyloučením. Jde např. o seznámení klientů s jejich právy a povinnostmi vůči společnosti, pomoc klientům při uplatňování jejich práv a zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.
Osobní asistence je služba, která je poskytována v domácnosti, ale i v zařízení sociální péče nebo zdravotnickém zařízení, a pomáhá zvládat běžné denní úkony a aktivity – např. oblékání, hygienu, přípravu jídla, péči o domácnost, pochůzky na úřad nebo na nákupy. Osobní asistent doprovází klienta na procházkách, při návštěvách divadla apod. Služba může být hrazena z příspěvku na péči.

Zájemci o uvedené služby se mohou obrátit na sekretariát Farní charity Neratovice, tel.: 315 685 190, fax: 315 685 190, email: . Další podrobnosti a kontakty na jednotlivé služby a střediska jsou na http://neratovice.charita.cz/

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Farní charita Neratovice

Komentáře jsou momentálně nedostupné.