Říj 28 2020

Výzva k dodržování aktuálních vládních nařízení; možnost získat odpustky pro duše v očistci byla prodloužena

Publikoval 8.05 v Akce

Předseda České biskupské konference Mons. Jan Graubner vydal výzvu k dodržování aktuálních vládních nařízení. Říká se v ní:

„Na plenárním zasedání ČBK konaném ve dnech 19. – 21. října 2020 na Svatém Hostýně jsme konstatovali v duchu vládních nařízení, že v současné době není bohužel možné se účastnit Eucharistie coby veřejné bohoslužby, tak jako za normálních okolností. Toto rozhodnutí bylo biskupy přijato kompetentně, se vší vahou hlasu pastýřů, kteří nesou odpovědnost za Boží lid. Při přijímání tohoto vládního opatření jsme jasně viděli úmysl zákonodárce, kterým je zamezit dalšímu šíření nemoci covid-19 dočasným, avšak poměrně razantním omezením kontaktů mezi lidmi. I kdybychom přesto měli právo se scházet na bohoslužbách, není nutné toto právo využívat, neboť bychom jako křesťané měli být v této situaci především solidární, ohleduplní a měli bychom jít příkladem. Prosím, dodržujme tedy příslušná omezení.“

Celý text výzvy najdete na https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/201027vyzva-predsedy-cbk-k-dodrzovani-aktualnich-vladnich-narizeni.

 

V našem kostele se momentálně mše svaté neslouží vůbec, tedy ani streamované, ale je možné sledovat přenosy mší od Panny Marie Sněžné (rozpis) nebo si vybrat jiné na https://www.mseonline.cz/. Mše lze sledovat také na radiu Proglas nebo v televizi Noe. O termínech otevření našeho kostela, popř. možnosti přistoupit jednotlivě ke sv. přijímání, budete na těchto stránkách informováni.

Články o slavení neděle pro laiky, kteří se nemohou účastnit společné mše svaté, najdete na stránce pastorace.cz, např.  https://www.pastorace.cz/clanky/manual-pro-domaci-nedelni-bohosluzbu. O zpytování svědomí a zpovědi je článek https://www.pastorace.cz/clanky/zpoved-bez-zpovidani.

 

Vzhledem k epidemiologické situaci nejen v ČR, ale na celém světě, rozhodla Apoštolská penitenciárie o prodloužení možnosti získat plnomocné odpustky pro zemřelé na celý měsíc listopad a současně bylo umožněno ze závažných důvodů (nemoc, karanténa) odpustky získat i „na dálku“: je třeba se v modlitbě spojit se společenstvím církve, zřeknout se jakéhokoliv hříchu a s úmyslem splnit, jakmile to bude možné, i další podmínky (sv. zpověď, sv. přijímání, modlitba na úmysl Svatého otce) a před obrazem Pána Ježíše nebo Panny Marie se pomodlit za zesnulé. Více na https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/201023moznost-ziskat-dusickove-odpustky-bude-kvuli-pandemii-prodlouzena.

 

 

 

 

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výzva k dodržování aktuálních vládních nařízení; možnost získat odpustky pro duše v očistci byla prodloužena

Komentáře jsou momentálně nedostupné.